Forskjellige typer saunaer

De fleste kjenner til den tradisjonelle, finske badstuen. Badstuen der veggene kles med brede benker av tre rundt en varmeovn med dampende, varme stener. Kanskje ligger denne badstuen slik til at dere kan stupe ut i et kaldt vann etterpå eller slik at dere kan bade i snø om vinteren. I Norge finner du gjerne slike badstuer i treningssentre og i svømmebasseng, enten i garderoben eller inne på området. Interessen for å ta badstue er økende, mye på grunn av det store fokuset på den helsemessige fordelen det er å ta badstu, men også fordi det etter hvert har kommet flere nye versjoner av denne gamle, finske tradisjonen.

Infrarød badstue

I en infrarød badstue kan du svette ut avfallsstoffene i kroppen din uten å måtte puste i en altfor varm badstue. Her varmes nemlig kroppen opp uten at romtemperaturen trenger å ligge mellom 70-100 grader slik det gjør i en tradisjonell badstue. Her mykes muskulaturen og leddene dine opp ved hjelp av en infrarød varme. Den infrarøde varmen er den samme varmen som kommer fra solen, men kommer her uten den skadelige UV-strålingen. Det er lurt å drikke mye vann for å erstatte avfallsstoffene og væsketapet som du svetter ut i badstuen.

Steam badstue

Dette må være den badstuen som er akkurat det motsatte av en infrarød badstue. Her er det ingen varmestråler fra en varm ovn eller et infrarødt panel, men et rom fylt opp av dampende vanndamp. Når du åpner døren for å gå inn i badstuen, så kommer den våte luften mot deg som en myk vegg. Dette er badstuen for deg som har astma, bronkitt eller andre nese-/hals-problemer, rheumatisme eller andre vanskeligheter med ledd, skjelett eller muskulatur. Denne badstuen er også fin for deg med tørr hud. Bruker du en steam-badstue regelmessig, så kan du redusere slike plager betraktelig og dermed få fornyet energi. Thalasso sauna er en steam badstue med plass til opptil 12 personer. Finner du en Moorish steam sauna så finner du gjerne en pet utsmykket badstue fylt opp av vanndamp.

Salt badstue

Denne badstuen er den kaldeste av dem alle med sine 30 grader. Derfor anbefales det at du først går inn i en finsk badstue eller en infrarød badstue, slik at kroppen er forberedt. Så at du slapper av i et basseng eller på en seng før du går videre til salt badstuen. I denne badstuen bruker du saltet til å puste i og til å skrubbe huden ren og myk.

Flere varianter

Etter hvert som det har blitt mer og mer populært med spa igjen, så har dette vekket liv i gamle tradisjoner. Akkurat som at den finske badstuen har fått sin renessanse, så har det romerske Tepidariumet vokst frem som en spennende variant i spaet. Her varmes gulvet opp slik at gulvet rundt og et lite basseng er oppvarmet. Tepidariumet er ment å brukes på samme måte som vi bruker en badstue, nemlig å slappe av i og nyte den roen og det velværet som omgivelsene gir til kroppen.